DSCF4723 2.jpg

Janneke Wijdeveld

Al mijn hele leven houd ik van verhalen, gedichten en woorden. Verhalen om naar te luisteren, om zelf te verzinnen en te schrijven, om te spelen, te lezen, mee te bewegen. Ik weet als geen ander hoe belangrijk verhalen kunnen zijn.


Als jongere kreeg ik, naast veel fijnheid, te maken met verlies. Mijn ouders gingen uit elkaar en mijn moeder kon het leven moeilijk aan. Dat werd de basis voor mijn young adult-boek Traneninkt en vlinderschrift. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het kan zijn als je leven verandert zonder dat je daar zelf veel invloed op hebt. Hoe zorg je er steeds weer voor dat je opnieuw bij het licht komt, ook al is het om je heen donker?

In mijn volwassen leven overleed mijn moeder door zelfdoding. Mijn vriend en ik waren inmiddels ouders van onze drie kinderen, dus het ging ook om hun oma die dood ging. Hoe ga je hier zelf mee om? En wat vertel je aan opgroeiende kinderen? In deze periode heb ik meer dan ooit gemerkt hoe belangrijk woorden kunnen zijn. Hoe helend en ook hoe vernietigend. Door mijn levenservaringen en door studie en opleiding ben ik nu in staat mensen te begeleiden op hun pad. Het is mijn missie om mensen stormbestendig te maken, zodat ze hun leven in vertrouwen tegemoet kunnen treden. 


Mijn carrière begon ik als docent Nederlands en mentor binnen het voortgezet onderwijs. Toen mijn vriend en ik een jaar in Suriname gingen wonen, werkte ik daar met drop-outs in de leeftijd van 16 tot 24 jaar. Ik coachte deze jongeren en zorgde ervoor dat ze een basis hadden om met een nieuwe opleiding te starten. Weer terug in Nederland ontwikkelde ik kunsteducatieprojecten en leesbevorderingslessen voor kunstencentra, bibliotheken en scholen. Ik gaf creatieve taallessen in het onderwijs en trainde kunstdocenten om ook deze lessen te kunnen geven. Daarnaast schreef ik graag mijn eigen verhalen en gedichten.


In 2011 startte ik mijn eigen onderneming Wortels en Wolken waarmee ik kinderen, jongeren en volwassenen (weer) in beweging laat komen en met verwondering naar zichzelf en elkaar laat kijken.

Al eerder zette ik, met een groep creatieven uit Nijmegen, Stichting Aroma op. Vanuit deze stichting ontstond in 2014 het creatieve maatjesproject KunstExpress voor kinderen die graag creatief bezig zijn en in armoede leven. Uit dit project kwamen nieuwe projecten voort, zodat we nu ook jongeren en hun moeders bereiken.  Aanvankelijk huurden we locaties waar vanuit we werkten, maar in 2015 zijn wij een eigen creatieve broedplaats en ontmoetingsplek in Nijmegen gestart. De Broederij bestaat inmiddels vijf jaar en is een bloeiende plek van de buurt geworden.


Samen met mijn vriend en drie kinderen woon ik in Nijmegen.